Popraw Opracowanie
Transponuj
0

Idzie żołnierz borem, lasem Pieśni Patriotyczne

Tekst piosenki i chwyty na gitarę

  • Chwyty na gitarę rosmediaPOLAND
    1 ulubiony
e
Idzie żołnierz,
G            D     G
Borem lasem, borem lasem
a         e
Przymierając,
D       e       H7      e
Z głodu czasem, z głodu czasem.

Suknia na nim,
Nie blakuje, nie blakuje,
Wiatr dziurami,
Przelatuje, przelatuje.

Chustka czarna,
Jest za pasem, jest za pasem,
Ale i w tej,
Pusto czasem, pusto czasem.

Chociaż żołnierz,
Obszarpany, obszarpany,
Przecież idzie,
Między pany, między pany.

Trzeba by go,
Obdarować, obdarować,
Soli jemu,
Nie żałować, nie żałować.

Wtenczas żołnierza,
Szanują, ach szanują,
Kiedy trwogę,
Na się czują, na się czują.

Zapłaćże mu
Jezu z nieba, Jezu z nieba
Boć go pilna
Jest potrzeba, jest potrzeba
Oceń to opracowanie
Ocena czytelników: Dobry 13 głosów

Kontrybucje
rosmediaPOLAND
michalmca
  • Teledysk

Współpraca

W wiki-śpiewniku Wywroty możesz poprawiać istniejące opracowania i zdobywać punkty karmy. Zapoznaj się z zasadami kontrybucji.
anonim
Znaleziono 2 komentarze.
  • Anonimowy użytkownik
    HA HA HA 4 lata temu

    Mięso oddzielane mechanicznie (MOM, wcześniej w Polsce: mięso mechanicznie odkostnione, mechaniczne odmięśnianie kości) – rozdrobniona surowa masa mięsno-tłuszczowa otrzymana z elementów zwierzęcych (np. tusz drobiowych), przeznaczana jako składnik surowcowy do produkcji przetworów mięsnych, poddawanych dalszej obróbce cieplnej.

    Spis treści [ukryj]
    1 Historia
    1.1 Świat
    1.2 Polska
    2 Metody
    3 Zdrowie
    4 Zastosowanie
    5 Zobacz też
    6 Przypisy
    7 Bibliografia
    Historia[edytuj | edytuj kod]
    Świat[edytuj | edytuj kod]
    Popularność MOM związana była z rosnącym w społeczeństwach konsumpcyjnych połowy XX wieku popytem na drób, co wiązało się z powstawaniem dużej liczby odpadów - szkieletów zawierających znaczne ilości mięsa i tłuszczu. Pojęcie wprowadzono w latach 60. XX wieku. Wtedy to pierwsze narzędzie do produkcji MOM, czyli odkostniarkę (także odkostniarka-separator), wprowadziła na rynek firma Sthepan Poli Manufacture Co. Maszyna ta inspirowana była wcześniejszymi urządzeniami do filetowania ryb.

    Polska[edytuj | edytuj kod]
    W Polsce pierwsze doświadczenia z produkcją MOM z mięsa drobiowego odbyły się w 1975[2]. Uruchomiono wtedy importowane maszyny do tego celu w kilku zakładach drobiarskich. W zakresie odkostniania mięsa zwierząt rzeźnych pierwsze próby odbyły się we wrześniu 1976 w Zakładach Mięsnych Żerań w Warszawie. Jako pierwsze poddano tu próbom urządzenie firmy Beehive Machinery typu AUX-70 Stinger (USA)[3].

    Metody[edytuj | edytuj kod]
    Istnieją dwie metody pozyskiwania mięsa oddzielonego za pomocą urządzeń:

    chemiczna (hydroliza i oddziaływanie enzymami),
    mechaniczna (np. skrobanie, ścieranie lub tłoczenie).
    Najpopularniejsza jest metoda tłoczenia (gwarantuje odzyskanie 70-80% wkładu), polegająca na przeciskaniu masy (surowej lub obgotowanej) przez cylindrycznie ukształtowane sita (oczko np. 1 mm), w których zatrzymuje się większych rozmiarów frakcja kostna, a miękka masa mięsno-tłuszczowa przechodzi do dalszej obróbki.

    Separatory (odkostniarki) są urządzeniami przeznaczonymi do przemysłowej produkcji MOM. Umożliwiają mechaniczne oddzielanie od kości resztek mięsa drobiowego, wieprzowego lub wołowego uprzednio rozdrobnionych na krajarce do kości. Mielone kości, razem z mięsem są przenoszone (wytłaczane) przenośnikiem śrubowym w sita, gdzie dochodzi do separowania frakcji: mięsnej i kostnej[4].

    Zdrowie[edytuj | edytuj kod]
    Z uwagi na pozostałości resztek kostnych w masie, MOM może budzić różnorakie zastrzeżenia higieniczne i zdrowotne. Polskie Normy (PN-92/A-86522[5]) określają ilość tych resztek w masie na poziomie 0,5%. Według tych norm, drobiowe mięso oddzielane mechanicznie winno mieć nie więcej niż 70% wody, 20% tłuszczu i nie mniej niż 12% białka. MOM, z uwagi na proces pozyskiwania, zawiera znacznie więcej tłuszczu niż zwykłe mięso. Jest też znacznie bardziej podatne na utlenianie, co powoduje konieczność stosowania przeciwutleniaczy. MOM, przechowywane i przetwarzane w nieodpowiednich warunkach, stanowi pewne potencjalne zagrożenie zdrowotne, dlatego wymagane jest jego szczególne traktowanie podczas całego procesu pozyskiwania i przetwarzania, a także stosowanie wyśrubowanych norm higienicznych, np. schładzanie po jednej godzinie od pozyskania do temperatury 2 °C, a po upływie 12 godzin głębokie zamrażanie (w tej formie może być przechowywane nie dłużej niż 3 miesiące).

    Zastosowanie[edytuj | edytuj kod]
    MOM nadaje się głównie do produkcji towarów spożywczych na bazie emulsji (najlepsze do tego celu jest mięso z brojlerów). Mięso tego rodzaju stanowi w największej mierze składnik wędlin mieszanych, konserw i garmażerki. Udział MOM nie powinien przekraczać w:

    pulpetach, klopsach, pieczeniach - 20%,
    pasztetach - 40%,
    kiełbasach gruborozdrobnionych - 5%,
    kiełbasach średniorozdrobnionych - 10%,
    kiełbasach drobnorozdrobnionych (np. parówkach) - 15%.
    Z uwagi na niską wartość spożywczą mięso oddzielane mechanicznie nie powinno być w zasadzie podawane w dużych ilościach osobom na specjalnych dietach, w wieku podeszłym lub małym dzieciom.

    Zobacz też[edytuj | edytuj kod]
    mięso mielone
    Przypisy
    Skocz do góry ↑ skład wg receptury firmy Drosed S.A. dla marketów Carrefour Polska na styczeń 2011
    Skocz do góry ↑ A.Klamut, A.Pisula, Właściwości technologiczne mięsa mechanicznie odkostnianego, w: O lepsze wykorzystanie surowców w przemyśle mięsnym, drobiarskim i chłodniczym, SIT/NOT, Poznań, 1977, s.155
    Skocz do góry ↑ A.Klamut, A.Pisula, Ocena przydatności urządzeń stosowanych do mechanicznego odmięśniania kości, w: O lepsze wykorzystanie surowców w przemyśle mięsnym, drobiarskim i chłodniczym, SIT/NOT, Poznań, 1977, s.183
    Skocz do góry ↑ Separatory mięsa od kości
    Skocz do góry ↑ Narzedziownie.pl - formy wtryskowe, narzędzia, formy, tłoczniki, wykrojniki, narzędziownia
    Bibliografia[edytuj | edytuj kod]
    http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=... - o MOM (dostęp 25.01.2010)
    Remigiusz Pomykała, Mirosław Michalski, Jakość mikrobiologiczna mięsa drobiowego oddzielanego mechanicznie, w: Acta Scientiarum Polonorum. Medicina Veterinaria, nr 7(4)/2008, ss.43-49
    Kategorie: MięsaObróbka żywności
    Menu nawigacyjne
    Utwórz kontoZaloguj sięArtykułDyskusjaCzytajEdytujEdytuj kod źródłowyHistoria i autorzy

    Strona główna
    Losuj artykuł
    Kategorie artykułów
    Najlepsze artykuły
    Zgłoś błąd
    Częste pytania (FAQ)
    Dla czytelników
    Wyszukaj informacje
    Użyj informacji
    O Wikipedii
    Kontakt
    Wspomóż Wikipedię
    Dla wikipedystów
    Pierwsze kroki
    Centrum pomocy
    Zasady edytowania
    Kawiarenka
    Ogłoszenia
    Ostatnie zmiany
    Narzędzia
    Linkujące
    Zmiany w linkowanych
    Prześlij plik
    Strony specjalne
    Link do tej wersji
    Informacje o tej stronie
    Element Wikidanych
    Cytowanie tego artykułu
    Drukuj lub eksportuj
    Utwórz książkę
    Pobierz jako PDF
    Wersja do druku
    W innych językach
    Čeština
    Deutsch
    Eesti
    English
    Français
    Italiano
    Magyar
    Nederlands
    Norsk bokmål
    Edytuj linki
    Tę stronę ostatnio zmodyfikowano o 23:41, 24 lis 2014.
    Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z mo

  • Anonimowy użytkownik
    karolciaaaa 5 lat temu

    tekst jest bardzo dobry według mnie :*